Duurzaam ontmoetingscentrum te Zwijnaarde opgeleverd

Projectnieuws
Officiële opening van Ontmoetingscentrum Zwijnaarde

In de Dorpsstraat 31 in Zwijnaarde bouwde Vandenbussche voor Stad Gent het nieuwe ontmoetingscentrum. Vandenbussche stond in voor het volledige project van de afbraak van de oude Melac tot het oprichten van het nieuwe ontmoetingscentrum als passiefbouw. In de opdracht zat ook de volledige coördinatie van de technieken en afwerking, met uitzondering van de semi-industriële keuken en de licht- en geluidsinstallatie die in nevenaanneming werden uitgevoerd. Op dinsdag 7 maart ging, na ongeveer 300 werkdagen, de oplevering door.

Door het Vandenbussche projectteam moest tijdens de werken rekening gehouden worden met 2 zeer belangrijke voorwaarden voor het gebouw, nl. de luchtdichtheid en isolatie in functie van de passiefbouw enerzijds en ook de akoestiek (zowel binnen in het gebouw als het geluid naar buiten toe) anderzijds. Bij de blowerdoortest werd een gemiddelde n50-waarde van 0.39 behaald, dus ruim onder de maximale 0.60 voor passiefbouw.

De grootste uitdaging tijdens de ruwbouw was de beperkte oppervlakte van de bouwplaats en de vele betonwerken die moesten worden uitgevoerd. Omdat er ook heel wat zware elementen (welfsels, trappen) moesten worden geplaatst, werd geregeld een montagekraan ingezet.

Het nieuwe ontmoetingscentrum bestaat uit een gelijkvloers waarin een polyvalente zaal is voor 400 mensen met vast podium, toogruimte, semi-industriële keuken, een taverne die apart kan uitgebaat worden en enkele gemeenschappelijke ruimtes. Op de verdieping is een kleinere polyvalente ruimte voor ongeveer 100 personen en twee kleinere zaaltjes voor telkens 40 personen. Daarnaast vindt u er ook enkele administratieve lokalen.

Het gebouw is grotendeels onderkelderd, waarin de technische ruimtes en bergruimtes voor het ontmoetingscentrum zitten. Tenslotte is er ook een lokaal, een berging en een overdekte fietsenstalling.  

 

Vandenbussche realiseert zowel openbare als privé werken in utiliteitsbouw als in appartementsbouw, vertrekkende van een bestaand lastenboek of door het instappen in een bouwteam. 

Bouwplannen? Aarzel dan niet en contacteer Vandenbussche als partner om uw project te verwezenlijken. Dan bekijken we samen hoe we uw dossier en uw bouwplannen kunnen opmaken of optimaliseren in samenwerking met architect, studieburelen e.d.m.