Eerste steenlegging van nieuw sportcomplex voor hockey, tennis en padelclub Gantoise in Gent

Projectnieuws
20200627 Eerste steenlegging Gantoise Gent (2)

Aan de Noorderlaan in Gent ging op zaterdag 27 juni 2020 de eerste steenlegging door van de nieuwe sportinfrastructuur voor de hockey-, tennis- en padelclub Gantoise vzw. Een mijlpaal in het project die niet onopgemerkt voorbij ging. Naast de eerste steen, werd ook een eerste baltoets gegeven door Gantoise sterspelers. Voor hockey waren onder meer wereld- en Europees kampioen Antoine Kina en olympisch en gouden medaille winnaar Juan Saladino van de partij. Het was dan ook het moment om met de sportvereniging reikhalzend uit te kijken naar de eerste wedstrijden die er vanaf september 2021 zullen gespeeld worden op de kwaliteitsvolle sportterreinen. Tennissers zouden al deze winter de tennishal in gebruik kunnen nemen.

Bouwbedrijf Vandenbussche uit Aalter staat in voor de bouw van het nieuwe clubhuis, de tennishal en de omgevingswerken. Aannemer 4LS uit Oud-Heverlee voor de aanleg van de outdoor sportvelden. Bopro uit Gent zal als projectmanager het volledige bouwproject opvolgen dat ontworpen werd door Vertongen Architecten uit Gent.

 

Nieuw hoofdstuk voor KAA Gent cv

“Voor de Gantoise begon alles in 1864”, vertelt Philippe Distave, KAA Gent cv. “Het was het jaar waarin een vzw werd opgericht in Gent met als bedoeling de infrastructuur te voorzien om gymnastiek te beoefenen, later ook atletiek, voetbal, tennis, hockey en nog meer. In 1919 moet de Gantoise echter voor de derde keer verhuizen. Daarom beslisten enkele leden om eigenaar te worden van een grond om erop te bouwen. De keuze viel op 6 hectaren in Gentbrugge, aan de Tennisstraat, waar een sportcomplex opgericht werd voor voetbal, atletiek, hockey en tennis,” gaat Philippe Distave verder. “In 1980 startten we de zoektocht naar extra ruimte en die vonden we op de Noorderlaan. Na 100 jaar in de Tennisstraat in Gentbrugge werden de gronden verkocht. Deze krijgen een nieuwe bestemming met het Ecowijk project van projectontwikkelaar Bopro.”

“Bopro bouwt en begeleidt BO-PROjecten, projecten « Built On Partnerships, Respect and Objectives ». Dat zijn vastgoedprojecten en ontwikkelingen die de samenleving ten goede komen en economisch haalbaar zijn. Samen met onze ervaren medewerkers, bouwen wij dag na dag op innovatieve wijze aan de inclusieve stad van morgen, waar het aangenamer leven, werken en wonen zal zijn. Vandaar dat we ook onze schouders zetten onder het project Halfweg en onze middelen aanwenden bij de hertontwikkeling van de oude Gantoise-site aan de Tennisstraat i.s.m. Sogent, waar we het project Ecowijk Gantoise zullen realiseren.” - Peter Garré Managing Director Bopro nv.

“Vandaag kunnen we met de financiële hulp van Sport Vlaanderen en met onze bouwpartners Vandenbussche Bouw, architect Servaas Vertongen, projectontwikkelaar Bopro en de specialist in sportinfrastructuur 4LS, de bouwplannen nu concreet maken op onze nieuwe site op Noorderlaan. Er worden hockey-, tennis- en padelvelden aangelegd met de nieuwste technieken en materiaal. We kiezen resoluut voor het ecologisch verantwoord bouwen van de tennishal en het clubhuis,” meldt Philippe Distave.

 

Prachtige sportinfrastructuur

Het clubhuis zal bestaan uit 3 bouwlagen. Op het gelijkvloers is een inkomhal, shop en kleedkamers met douches en sanitair voorzien. Op de eerste verdieping is er een bar en restaurant met terras en technische ruimte. Op de tweede verdieping bevindt zich nog een polyvalente ruimte met vergaderzalen. Aan de buitenzijde van het clubhuis worden tribunes met prachtig zicht op de sportvelden voorzien. In de tennishallen worden 5 indoor tennisvelden ondergebracht. De outdoor sportinfrastructuur zal bestaan uit 1,5 hockeyvelden, 6 tennisvelden en 3 padelvelden.

“Vijf jaar geleden zijn we gestart met het ambitieus 2020 project om van Gantoise één van de meest toonaangevende en mooiste sportclubs van België te maken”, aldus Fabrice Rogge, algemeen voorzitter van de vereniging. “Dankzij de inspanningen van zoveel dynamische mensen hebben we ons totaal ledenaantal op 5 jaar bijna verdrievoudigd. Kwaliteit en maximale beleving voor onze leden is dé grote drijfveer.” Gantoise is met haar meer dan 2200 actieve leden één van de grootste sportverenigingen van het land. De activiteiten concentreren zich voornamelijk momenteel rond hockey, tennis en nu ook padel.

“We zijn bijzonder blij dat onze tennisafdeling nu ook zal kunnen genieten van een topinfrastructuur en dat onze afdelingen bij elkaar komen om weer één grote Gantoise familie te worden”, aldus Fabrice Rogge. ”Ook onze padel afdeling heeft een vliegende start genomen met op enkele weken tijd al bijna 150 leden. Naast de drie hoofdactiviteiten zijn er ook concrete plannen om te starten met dans, ballet, fitness, yoga en aanverwante activiteiten. Gantoise wordt dé plek waar je als gezin naartoe kan en iedereen aan haar of zijn trekken komt. We zijn bijzonder dankbaar dat we onze club kunnen huisvesten in dit nieuw prachtig complex,” besluit Fabrice Rogge.

 

Engineering & Build project

“Toen het klasse 8 dossier in het voortraject binnenkwam bij Vandenbussche, beschikten we over een bouwaanvraagdossier naar het ontwerp van Vertongen Architecten en een prestatielastenboek van projectmanager Bopro,” vertelt ir. Kristof Defruyt, CEO bij bouwbedrijf Vandenbussche. “Onze studiedienst ging onmiddellijk aan de slag voor het verder uitwerken van het dossier en onze afdeling gebouwentechnieken stond in voor de studie van de technieken. Ook de stabiliteitsstudie en veiligheidscoördinatie en EPB werden in-house bij Vandenbussche gecoördineerd. Vandenbussche heeft alle capaciteiten en expertise in huis om dergelijke ‘Engineering & Build’-projecten tot een goed einde te brengen. Het gaat hier duidelijk om veel meer dan alleen het bouwen.”

Daarnaast fungeert Vandenbussche als aanspreekpunt doorheen het volledige dossier en denkt het kritisch mee naar de meest optimale uitvoering van de werken binnen het opgelegde programma van eisen. “Dat resulteert in minder studiekosten en een stuk efficiënter bouwen. Doorheen dit voortraject werd het dossier ook onmiddellijk in BIM uitgewerkt door onze eigen interne BIM cel. Zo konden we mogelijke praktische uitdagingen signaleren en oplossingen voorstellen, zoals steeds volgens onze "Wij trekken uw plan"-filosofie,” duidt Kristof Defruyt.

Bouwbedrijf Vandenbussche startte begin juni met de werken, eind december 2020 zal de sporthal reeds klaar zijn voor gebruik. Eind juni 2021 is dan de oplevering van het clubhuis voorzien.

 

Meer lezen?

Volgende artikels werd gepubliceerd:

Het Nieuwsblad

Het Laatste Nieuws

AVS