Werkliedenloods in Machelen opgeleverd

Projectnieuws
WE1806 Werkliedenloods Machelen_Gevel

Voor de gemeente Machelen en Haviland Intercommunale bouwde Vandenbussche een nieuwe gemeentelijke werkliedenloods, bestaande uit werkplaatsen, opslagplaatsen, evenals de nodige kantoorruimtes, kleedruimtes en refter. Bovendien werd er een voorpost voor het Rode Kruis in ondergebracht. Het is een prestigeproject met een hoog cachet, en niet zomaar een loods, naar het ontwerp van WE-S architecten.

De nieuwe werkliedenloods werd centraal op een driehoekig terrein ingeplant. Hierdoor wordt een circulatielus gerealiseerd die zowel het gebouw als het omliggende wagenpark in de garages en carports ontsluit. Het eerste verdiep dat 7 meter hoog is, heeft rondom rond een afhellend dak zodoende het zicht op het terrein vanuit de bovengelegen kantoren te optimaliseren. Twee terrassen op de eerste verdieping zorgen voor een dubbele hoogte in de ondergelegen magazijnen. Het gebouw is geconcipieerd als stalen skeletstructuur met dragende sandwichpanelen die zowel gevel als hellend dak bekleden. Dit werd achteraf nog bedekt met een esthetische stalen gevelbeplating. De binnenwanden van de centrale traphal zijn ter plaatse gestorte betonwanden van 11 m hoog, de overige binnenmuren zijn gemetst in volle betonblokken. De architecturale blikvanger van het dossier is een stalen spiltrap met diameter 3,5 m en bekleed met dezelfde gevelplaten. Deze trap brengt de mannen van de technische dienst rechtstreeks naar de kleedruimtes op het eerste verdiep.

De loods werd bovendien net naast de luchthaven van Zaventem gebouwd. Zo werden er o.a. door Belgocontrol strenge eisen gesteld aan de hoogte van vaste en mobiele kranen. En doordat de vliegtuigen op zeer lage hoogte en zeer frequent boven het terrein razen, zijn de akoestische eisen voor het gebouw zeer streng.

Vandenbussche stond in voor de bouw van de loods, maar ook van de garages, carports en de volledige omgevingsaanleg. De beperkte binnenafwerking en aanleg van de technieken gebeurden eveneens onder de vleugels van Vandenbussche.

 

Bouwplannen? Ontdek onze projecten.

Neem vrijblijvend contact op