Blijdorp Campus Sint-Rochusstraat

Dendermonde

Voor Blijdorp vzw bouwt Vandenbussche in de Sint-Rochusstraat in het hartje van Dendermonde Plek 35, een nieuw dagcentrum en permanente verblijven. De campus is dringend aan grondige renovatie toe, waardoor het hier gaat om een totaalrenovatie van het bestaand pand.

 

Renovatieproject

Het gebouw zal volledig gestript worden tot op de ruwbouw om er daarna een compleet andere indeling en invulling aan te geven. Het bestaande pand bestaat uit 3 bouwlagen. De renovatie zal gebeuren binnen de contouren van het bestaande gebouw. Het gelijkvloers en eerste verdieping zal het nieuwe dagcentrum huisvesten met activiteitlokalen, een winkel, cafetaria met bar en terras en kantoren voor de begeleiders. Op de tweede verdieping komen de permanente verblijven voor zelfstandig wonen. Deze bestaat uit 7 kamers met individuele badkamer, een gemeenschappelijk leefruimte en inpandig terras.

 

Uitdagingen in het Design & Build dossier

Naast het verwezenlijken van het vooropgestelde programma zijn er in dit Design & Build dossier een aantal extra uitdagingen. Uitdagingen die vanuit de Vandenbussche studiedienst samen met M4 architecten en ingenieurs benaderd werden en waar samen naar gefundeerde oplossingen werd gezocht.

Het bestaande gebouw en de ruwbouwstructuur hebben namelijk een industrieel verleden. Het solide gebouw met sterke ruwbouwstructuur bezit relatief lage plafonds en een gelijkvloerse verdieping die 90 cm lager ligt dan het straatniveau. Daar komt nog eens bij dat vanaf de straat het een relatief diep gebouw is en het enkel natuurlijk licht kan nemen aan de voor- en achtergevel, omdat het links en rechts geflankeerd wordt door andere gebouwen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende natuurlijk licht kan binnenvallen, maken we een groot daklicht in het dak van de tweede verdieping. Deze opening wordt op elk niveau herhaalt en zo ontstaat er een verdiepingshoge interne patio. Natuurlijk licht kan nu helemaal binnenvallen tot aan het donkere gelijkvloers. De oase aan licht gebruiken we in het ontwerp ook als hart van het gebouw waarin de circulatie tussen gelijkvloers en eerste verdieping wordt georganiseerd en er visuele relaties ontstaan tussen de verschillende verdiepingen onderling.

De bestaande voorgevel wordt volledig gestript en vervangen door witte crepi met een strekmetalen scherm. Gezien de Sint-Rochusstraat een relatief smalle straat is zorgt het strekmetaal voor een bepaalde privacy voor de achterliggende lokalen, zodat de inkijk vanaf de overkant van de straat beperkt wordt. Enkel de vitrine van de winkel, waar er handgemaakte spullen worden verkocht, krijgt een uitsparing in het strekmetaal, zodoende alle aandacht hiernaartoe getrokken wordt.

 

BIM

In studiefase werd het BIM model in Revit volledig uitgetekend. Vooraleer het nieuwe ontwerp werd geïntegreerd werd de bestaande ruwbouw gemodelleerd.

 

De renovatiewerken, waarin ook de ruwbouw, afwerking en technieken inbegrepen zitten, starten begin juni 2021. Het einde van de werken is voorzien in augustus 2022.

Met de “Wij trekken uw plan”-filosofie ontzorgen wij ook hier onze klant!

 

Blijdorp vzw biedt opvang en zorg voor personen met een beperking. Ze zijn gevestigd in verschillende campussen in en rondom de Stad Dendermonde.

 
Beeld:
M4 Architecten & ingenieurs cvba
Bouwheer
Blijdorp vzw
Architect
M4 Architecten & Ingenieurs cvba
Klasse
Klasse 6