Johan Van Vaerenbergh, gemeente Erpe-Mere: "Cultuurhuis EMotia is het resultaat van een mooi samenspel tussen architect en aannemer."

Klantgetuigenis
WE1801 Cultuurhuis EMotia Erpe-Mere_getuigenis Johan Van Vaerenbergh

Op het domein Steenberg in Erpe-Mere bouwde Vandenbussche het nieuwe Cultuurhuis EMotia. Het gebouw, naar het ontwerp van Architect Van Caelenberg, is voorzien van een polyvalente zaal van 17 op 20 meter met een podium en inschuifbare tribune voor optredens, tentoonstellingen en voorstellingen. Daarnaast werd een foyer gerealiseerd en een artiestenzone met kleedruimtes en sanitair. Voor de vrijetijdsdienst met de afdelingen cultuur en toerisme werden kantoren voorzien én een industriële keuken voor kookactiviteiten. Ook de lokalen voor de academie voor muziek en woord werden in het gebouw geïntegreerd. Vandenbussche stond tenslotte ook in voor de buitenaanleg, nl. de parking, het toegangspad en de brandweerweg. De gemeente Erpe-Mere gaf Solva de opdracht voor de ontwikkeling van dit klasse 7 bouwproject.

Schepen Johan Van Vaerenbergh volgde de bouwwerken op en blikt tevreden terug: "Van bij het begin zijn we zeer positief gestart aan deze bouwwerken. Bij de bestudering van de offertes kwam Vandenbussche er als beste uit. Meteen daarna hebben we een eerste vergadering belegd en ik moet eerlijk zeggen, toen ik de projectleidster voor de eerste keer zag, was ik meteen onder de indruk. Een krachtige dame die ondanks haar jonge leeftijd toch al over een groot stuk ervaring beschikt. Ze straalde uit dat ze er wou voor gaan en heeft dat ook gedaan. Van week tot week was er in de werfvergadering een goed contact tussen de architect, bouwheer, aannemer, ingenieurs enzovoort. Ik kan mij eigenlijk maar één moeilijk moment herinneren en toen namen de project- en werfleider onmiddellijk hun rol op en zochten naar oplossingen. Zelfs tijdens het bouwverlof, toen ik een spoedvergadering bijeen riep, waren ze aanwezig met de nodige rust en professionaliteit. Ik ben dan ook meer dan tevreden van Vandenbussche."

Waardering voor elke medewerker
"Wat mij charmeerde en zal bijblijven is de manier waarop het projectteam met hun medewerkers en de onderaannemers zijn omgegaan. Je zag de waardering en respect voor elk individu. En af en toe werd wel eens een traktatie gedaan bij vb. de eerste spadesteek, meiviering en opening van het gebouw. Van ingenieur tot bouwvakker, elkeen werd gewaardeerd en betrokken bij het project," meldt Johan Van Vaerenbergh.

Twee maand eerder opgeleverd dan voorzien
De bouwwerken startten begin april 2018. Op 7 februari 2020 werd het cultuurhuis voorlopig opgeleverd, twee maand voor de voorziene opleverdatum. 

"De projectleider was steeds zeer voorzichtig over de planning, maar we waren vroeger klaar dan voorzien! Het was een meevaller dat we tijdens de bouwwerken zelden slecht weer hadden, echter hadden we in de eerste drie weken bij de grondwerken onmiddellijk pech bij het ontdekken van ondergronds puin die we vooraf niet konden detecteren. Niet tegenstaande was dit euvel in een mum van tijd ingelopen. Tijdens de werken bleek ook de vestiging van de fabrikant voor de zetels van de tribune afgebrand, wat voor een vertraging van 3 maanden had kunnen zorgen. Maar gezien alles tijdig was ingepland en besteld, was dat geen probleem. Men was zeer proactief en de timing werd strikt in het oog gehouden. Zo zorgden ze ervoor dat er een buffer was voor als er zich iets zou voordoen. Ik ben daar ook wel zeer gevoelig voor, dat steek ik niet weg," zegt Johan Van Vaerenbergh.

Samenspel van architect en aannemer
"Het eindresultaat van het gebouw is buiten verwachting," gaat schepen Van Vaerenbergh verder. Het is mijn droom geweest om dit te realiseren en ik ben er echt apetrots op. Het ontwerp is volledig de verdienste van Architect Van Caelenbergh. Het is zeer mooi hoe hij gespeeld heeft met het hoogteverschil tussen het begin van het perceel en de vijver die een heel stuk dieper gelegen is. Ook de structuur van het gebouw en de klassen van de academie genereren rust. Het gebouw heeft een schitterende architectuur en heeft mijn verwachtingen qua afwerking meer dan ingelost. Het is zalig om hier op het terras te zitten. Dit is het resultaat van een samenspel tussen architect en aannemer tijdens het volledige bouwproces. Ik vind dat sterk."

"Ik ervaarde Vandenbussche als aannemer super professioneel, gedreven, personeelsvriendelijk en bijzonder beslagen in het werken met openbare besturen. Op 6 maart 2020 ging de officiële opening van het cultuurhuis door. Kort daarna zorgde de lockdown ervoor dat we moesten dichtgaan, maar we kijken nu al uit naar alle toekomstige voorstellingen," sluit Johan Van Vaerenbergh af.

 

Ontdek meer culturele bouwprojecten en lees meer getuigenissen van klanten.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze werkwijze en mogelijke samenwerkingen.

Contact