Marc Lataire: "Door een correcte communicatie stonden we niet voor verrassingen."
Voor het woon- & zorgcentrum Vincenthof te Oostakker bouwde Vandenbussche een vervangingsnieuwbouw voor de grootkeuken en administratie en realiseerde de uitbreiding van het bestaand woonzorgcentrum Sint-Vincentius na openbare aanbesteding. Marc Lataire, al 30 jaar algemeen directeur bij het wzc, coördineert er, naast zijn andere verantwoordelijkheden, de nodige renovatie- en nieuwbouwprojecten.
Eerste kennismaking met Vandenbussche
"29 jaar terug kwam ik voor de eerste keer in Aalter bij het prille begin van de jonge firma, toen nog bij firma Cortier-Vandenbussche. In 1992 bouwde Vandenbussche een klooster op het terrein van het woonzorgcentrum. Door de goede uitvoering werd er vertrouwen opgebouwd, wat ik uitermate belangrijk vind voor dergelijke bouwprojecten," vertelt Marc Lataire. "Vandenbussche NV is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met 120 medewerkers, maar heeft nog steeds het DNA van een familiale onderneming."
Geen verrassingen door correcte communicatie
Marc Lataire: "Naast de opdrachtgever en aannemer zaten ook wekelijks AMV Architecten, Stedec als studiebureau stabiliteit en De Klerck Engineering als studiebureau technieken rond de tafel. Regelmatig met het bouwteam rond de tafel zitten om beslissingen te nemen, is belangrijk om vroegtijdig mogelijke problemen op te sporen, maar ook om variantes te bespreken. Ervaring leert dat dat de planning ten goede komt."
"Er werd hier echt samengewerkt. De project- en werfleider dachten zeer bereidwillig mee met het volledige team bij onvoorziene situaties. Door hun correcte communicatie en pro-activiteit stonden we niet voor verrassingen. Daarbij was men steeds bereikbaar en was er altijd tijd voor tussentijds overleg, wat als opdrachtgever toch een geruststelling is. In de loop van de werf nam men op vraag ook extra kleine werken en aanpassingen vlot mee, vb. het overdekt terras en paden. We konden royaal binnen de voorziene bouwtijd open gaan."
Belang van veiligheid en zorgzaamheid
"Het viel me op dat tijdens de werken veel belang gehecht werd aan de veiligheid op de werf. Dit vooral door de continue helmdracht en de valbeveiliging die, van zodra het mogelijk was, geplaatst werd. Daarnaast draagt men ook echt zorg voor de reeds uitgevoerde werken. Er werd steeds voldoende bescherming geplaatst aan trappen, vloeren, deurkaders... om geen materialen te beschadigen. Door het feit dat Vandenbussche veel bouwt voor de non-profit sector, speelt dat in het voordeel van de bouwheer. Men kent de reglementering en waakt erover dat de juiste brandweerstand voorzien is, rekening gehouden wordt met vuur- en vlamoverslag, de correcte deurroosters gebruikt worden...," zegt directeur Marc Lataire.
Opgetogen door de goede commentaren
"Ik ben opgetogen door de zeer goede commentaren die ik krijg op het project, zowel door collega's, gebruikers, medewerkers en onze omgeving. Het eindresultaat is zoals we verwacht hebben," concludeert Marc Lataire.