Mia Van Steenkiste, directeur van de Vrije Basisschool De Hartepit in Huise: "Ondanks Corona, werd de planning aangehouden en het gebouw tijdig afgewerkt".

Klantgetuigenis
Klantgetuigenis VBS De Hartepit in Huise

In de Kloosterstraat in Huise onderging vrije basisschool De Hartepit een ware metamorfose. Een prachtige renovatie van het kloostergebouw, een integratie van een volwaardige sporthal en een nieuwbouw uitbreiding van de bestaande school werd gerealiseerd door Vandenbussche. En dat terwijl de bestaande school achteraan in gebruik bleef. Na de paasvakantie 2021 werd het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Vandenbussche stond in voor het totaalproject. Mia Van Steenkiste, directeur van de basisschool, vertelt hoe het project tot stand kwam en hoe de samenwerking met Vandenbussche verliep.

"In 2006 werd een project ingediend bij Agion om subsidies te verkrijgen om een nieuwe school te bouwen in Huise. De wachttijden voor de subsidies kwamen toen op 6 à 7 jaar. Gelukkig kregen we door omstandigheden plots de mogelijkheid om het leegstaande kloostergebouw voor de bestaande school te kopen. Omdat dit gebouw nog geen onderwijsbestemming had, konden we wel sneller subsidies krijgen bij Agion. Toen startte een lange periode van plannen maken en ontwerpen samen met Architect Carlo Mas. Ook met de gemeente werd samengezeten, om zo een volwaardig sportcomplex te integreren," vertelt mevrouw Mia Van Steenkiste.

"Na het indienen van het project, kregen we het fiat om uit te voeren en werd een aanbesteding uitgeschreven. Op 22 januari 2019 werden de omslagen geopend en had Vandenbussche de laagste prijs. Ik herinner me de datum nog heel goed, die staat in mijn geheugen gegrift (net zoals de start- en opleveringsdatum)", lacht mevrouw Van Steenkiste. "Echter was de inschrijvingsprijs 1 miljoen Euro hoger dan de raming die door de architect werd opgesteld. Dat was even slikken, maar we konden het toch zo organiseren dat het haalbaar werd."

Haalbare planning door proactieve manier van communiceren

De directeur gaat verder: "Op 3 juni 2019 startten de werken. We organiseerden vooraf een voorbereidende vergadering om wat zaken te finetunen. Ik zie de projectleider nog altijd zitten met zijn groot planningsblad met héél veel lijntjes. Ik dacht toen echt: Zou dat wel haalbaar zijn? Is dat realistisch? Want je hoort soms wel verhalen in de bouw dat de planning uitloopt. Maar deze werd wel degelijk aangehouden, ondanks corona, én het gebouw was afgewerkt. Dat is toch mede door de snelle en proactieve manier van communiceren van het projectteam. Ook de efficiëntie tijdens de werfvergadering viel me op. Ik sta ervan versteld hoeveel er op zo'n korte tijd besproken werd in vergelijking met de hoeveelheid werk dat wekelijks op de werf werd gerealiseerd."

"Ik zou dan ook onmiddellijk opnieuw dezelfde keuze maken voor een aannemer bij een volgend project. Jullie werfleider was altijd bereikbaar. Ik kon hem echt alles vragen en bezorgdheden delen. En dat was ook zo voor de leerkrachten. Ook in verlofperiodes en weekends als het nodig was. Daarnaast werd goed op de veiligheid toegezien. Er werden controles gedaan en als het nodig was, werd de werfinrichting bijgestuurd. Tenslotte bieden we hier onderwijs aan ongeveer 200 kinderen dus veiligheid was een prioriteit. Zowel de werfleider als de meestergast op de werf namen de kinderen af en toe mee voor een rondgang op de werf. Het is erg fijn om te zien dat zij betrokken waren. Behalve wat stof hadden we weinig last van de werken."

Bouwcomité bovenop wekelijkse werfvergadering

"Als directeur van de school ben ik een leek wat de bouw betreft, dus liet ik me voor dergelijk groot project ook ondersteunen door een bouwcomité dat we hadden samengesteld met twee leden van het schoolbestuur en een aantal (groot)-ouders van kinderen van onze school. Mensen met de nodig ervaring die een grote toegevoegde waarde konden betekenen. Het was wel zo dat dit comité op andere momenten samen kwam dan de wekelijkse werfvergadering, dus voor de projectleider was dit niet altijd even makkelijk. De dubbele opvolging zorgde ervoor dat geen enkel detail uit het oog werd verloren."

"Enkel de voor- en zijgevel van het bestaande kloostergebouw zijn blijven staan. Het is bijna niet te geloven dat dat kon. Ik heb enkele keren mijn hart vast gehouden. Eigenlijk is dit serieus project gerealiseerd in een heel korte termijn, want op 23 maart 2021 werd het gebouw opgeleverd, zodat we na de paasvakantie konden verhuizen. Het volledige schoolteam is ontzettende tevreden met de nieuwe school, klaslokalen en de sportaccommodatie. Overdag wordt de sporthal gebruikt door de school, na de schooluren en in het weekend zit de organisatie ervan bij de gemeente. Het is een aangenaam gebouw om in les te geven, we hebben mooie ruimtes (met mezzanines in de kleuterklassen) en er komt veel licht binnen. Ik ben erg trots op het eindresultaat," besluit mevrouw Van Steenkiste.

 

Ontdek hier meer realisaties