Voortrekkersrol door het inzetten van een duurzame mobiele stadsbatterij op de bouwwerf bij Vandenbussche

Bedrijfsnieuws
20191118 Opnieuw pioniersrol op vlak van duurzaamheid door bouwbedrijf Vandenbussche - mobiele stadsbatterij Near grid Solutions_artikel

v.l.n.r. Frank Vermeulen, Kristof Defruyt, Jürgen Vanhee en Geert Mouton

Opnieuw pioniersrol op vlak van duurzaamheid

Duurzaam ondernemen is bij algemene bouwonderneming Vandenbussche geen holle slogan. De klasse 8 aannemer uit Aalter start in het voorjaar 2020 als pionier een testsysteem op één van hun grote bouwwerven in Gentbrugge met een mobiele stadsbatterij in plaats van een dieselgenerator. Dit zorgt voor schone, veilige, stille, zekere en betaalbare stroom op de werf en draagt zo bij aan het klimaat, welzijn van de medewerkers en de buurt.

 

Samen met Near grid Solutions BV uit Lokeren investeert Vandenbussche om als eerste aannemer in Vlaanderen een grote bouwwerf te laten draaien op een mobiele stadsbatterij genaamd MGES (Mobiel Groen Energie Systeem) in plaats van op een dieselgenerator. Begin 2020 zal het prototype in de juiste dimensies klaar zijn om te gaan inzetten op de werf. In tegenstelling tot verschillende aannemers die nu de overstap maken naar Stage V generatoren, investeert Vandenbussche in de technologie van de toekomst.

Kristof Defruyt, Operationeel Directeur bij Vandenbussche: “Deze groene mobiele stadsbatterij zorgt voor schone, veilige, stille, zekere en betaalbare stroom op de werf en daar ziet Vandenbussche uiteraard heel wat voordelen in. Er zijn steeds meer bouwprojecten in binnenstedelijke en dichtbebouwde gebieden, waarbij minder geluids- en dieselemissies echt noodzakelijk zijn. Zowel voor het klimaat, de hinder voor de buurt als de arbeidsomstandigheden van eigen medewerkers en onderaannemers.”

Binnenkort wordt de mobiele batterij geïnstalleerd op de bouwwerf in Gentbrugge, zodat Vandenbussche aan de hand van deze testcase het systeem kan evalueren en helpen verbeteren. Vandenbussche steunt Near grid Solutions BV zowel financieel als met technische expertise om de ontwikkeling van deze duurzame uitvinding te verbeteren.

 

Batterij fungeert als energiebuffer

“Wij bieden een oplossing wanneer het elektrisch distributienet niet sterk genoeg is voor de voeding van de werf”, vertelt Frank Vermeulen, zaakvoerder bij Near grid Solutions BV. “Het grote voordeel van onze batterijoplossing is dat het fungeert als een energiebuffer. Het batterijsysteem laadt gewoon op door in te pluggen op een residentiële aansluiting en wordt slechts ingeschakeld als er energie nodig is voor het besturen van een torenkraan, het voeden van een werfkast… De samenwerking met Vandenbussche is voor ons een unieke kans om ons product te optimaliseren.”

“Als we de batterij kunnen aansluiten op het net met groene energie, sturen we onze torenkraan binnenkort aan met windenergie,” meldt Kristof Defruyt.

 

De voordelen van een mobiele stadsbatterij:

  • Hoog energetisch rendement
  • CO2 voetafdruk daalt gevoelig
  • Geen diesel emissies
  • Geen geluidsemissies
  • Geen periodiek onderhoud nodig, dus geen stilstanden
  • Geen brandstofbevoorrading
  • Dieselkosten worden snel terugverdiend
  • Gebruik van groene energie

 

Als familiebedrijf voelt dit aan als onze plicht

Familiale onderneming Vandenbussche zit niet stil en neemt duurzaam ondernemen serieus. De actie is een mooi voorbeeld van de dynamiek die in het groeiend bouwbedrijf heerst. “Onze medewerkers brengen zelf deze duurzame initiatieven aan en hier gaan we maar al te graag mee aan de slag. Vandenbussche neemt in dit project hierdoor opnieuw een voortrekkersrol,” vermeldt Kristof Defruyt.

 

 

Klik op onderstaande links als je meer wil lezen:

Made in Oost-Vlaanderen

Bouwen aan Vlaanderen

Aannemer PMG

dVO

Het Nieuwsblad