Zorgdorp Curando
Voor Curando zal Vandenbussche in de Pensionaatstraat een nieuw innovatief zorgdorp in Ruiselede realiseren. Het wordt een vervangingsnieuwbouw op een domein van zo’n 6.000 vierkante meter. Het hoofdgebouw van het zorgdorp zal bestaan uit 85 woongelegenheden, inclusief 3 plaatsen voor kortverblijf en 20 assistentieflats. Daarnaast komt er een gebouw voor 45 mensen verdeeld in 6 kleinschalige leefgroepen met kamers rond centrale leefruimtes, specifiek ontworpen voor mensen met dementie, waar veiligheid en structuur centraal staan. Verder krijgt het zorgdorp een eigen sporthal, een bistro, een kapsalon en een buurtwinkel. Tenslotte bevat het zorgdorp ook nog een ruime polyvalente zaal zijn die dagdagelijks door de kinderen van de lagere school gebruikt zal worden. Het gaat om een Design en Build opdracht met een investering van ruim 30 miljoen Euro.
Vandenbussche is van bij het begin van het project betrokken in deze Design en Build opdracht. Samen met B2Ai architects werd een ontwerp gemaakt voor het nieuwe zorgdorp. Het uitgangspunt voor deze investering is de veranderende zorgvraag van ouderen en zorgbehoevenden, waar Curando op inspeelt. De bouwheer kiest voor een innovatief concept waar iedereen met of zonder zorgvraag welkom is. Met veel aandacht voor duurzaamheid werd onder andere gekozen voor de aanleg van een BEO-veld (Bodem Energie Opslag) aangesloten op een bodem/water warmtepomp. Zo wordt de bodemtemperatuur gebruikt als bron voor de opwekking van warmte voor de centrale verwarming, passieve koeling en sanitair warm water. Daarnaast worden ook heel wat zonnepanelen voorzien.
De aanvraag voor de vergunning werd recent ingediend. Vandenbussche kijkt uit naar de opstart van de bouwwerken na een intensief voortraject dat door onze Studiedienst werd getrokken in samenwerking met B2Ai architects. Volgens de Wij Trekken Uw Plan filosofie werd het ontwerp in nauw onderling overleg met architecten, ingenieurs en bouwheer volledig op punt gezet. Vandenbussche nam hierin de trekkersrol op zich tijdens overleg met de gemeente, milieudeskundigen, bemalingsstudie… steeds met de bedoeling om de bouwheer zo veel mogelijk te ontzorgen. Ons BIM-model was hierin cruciaal om tot een gedragen voorstel en sluitende offerte te komen. Uiteraard zal BIM in de verdere uitwerking en realisatie van het project een centrale rol blijven spelen.
De start van de werken is voorzien in het najaar van 2023 en zullen 4 jaar in beslag nemen.