Hendrik Janssens, Blijdorp Dendermonde: "De personen op de werf, maar ook de backoffice maken deel uit van het succes."

Klantgetuigenis
20231020 Klantgetuigenis Sint-Rochus Dendermonde - Hendrik Janssens

Voor Blijdorp vzw bouwde Vandenbussche in de Sint-Rochusstraat in het hartje van Dendermonde Plek 35, een nieuw dagcentrum en permanente verblijven. In een eerste fase werd op de site reeds 1000 m² voor wonen uitgevoerd. Voor de tweede fase bouwde Vandenbussche 1500 m² op 3 niveau's. Het betreft een Design & Build dossier waar Vandenbussche samen met M4 Architecten en Ingenieurs in het voortraject een ontwerp en gefundeerde oplossingen voorstelde voor de uitdagingen in dit renovatieproject.

Het bestaande gebouw en de ruwbouwstructuur hebben een industrieel verleden. Het gebouw werd volledig gestript tot op de ruwbouw en kreeg nadien een compleet andere indeling en invulling. Binnen het nieuwe dagcentrum zijn op het gelijkvloers en de eerste verdieping activiteitenlokalen, een winkel, cafetaria met bar en terras en kantoren voor de begeleiders ondergebracht. Op de tweede verdieping zijn 7 kamers voor zelfstandig wonen.

Hendrik Janssens, hielp het masterplan mee opzetten en volgde de bouwwerken voor Blijdorp op.

 

Van bij de offerte zagen we de kwaliteit van Vandenbussche al

"De Raad van Bestuur van Blijdorp nam de beslissing om hier in het centrum van Dendermonde een inclusief open deur te maken. En dat is echt geslaagd, want alle bijzondere mensen met een aangeboren beperking die hier komen zijn ongelofelijk enthousiast," gaat Hendrik Janssens van start. "Het gebouw is dan ook niet meer te herkennen. Eén van de grootste uitdagingen voor de renovatie van fase 2 was het creëren van directe lichtinval. Het gebouw bezit relatief lage plafonds, is 24 meter diep en is links en rechts geflankeerd door andere gebouwen, dus lichtinval binnenhalen was zeker een doel. Van bij de offerte al zagen we al de kwaliteit van Vandenbussche door de wijze waarop ze het aangepakt hadden. Misschien wat overdreven, maar ze hebben vanuit de Vandenbussche studiedienst het gebouw afgebroken en elk stukje herbekeken. Het voorstel van Vandenbussche met het ontwerp van M4 Architecten is dan ook één op één aanvaard. Wij hebben zeer weinig moeten aanpassen. Alle wensen waren meteen ingelost. Daar waren we heel enthousiast over."

Hendrik Janssens gaat verder: "Ik heb een fantastische samenwerking gevoeld binnen het team. Het was van meet af aan duidelijk dat dit een goed concept zou zijn. De personen op de werf, maar ook de backoffice maken deel uit van het succes. Het was heel duidelijk dat de projectleider en de architect niet alleen stonden. Dat hebben we ook kunnen vaststellen bij de contractbespreking."

 

Ik zal nooit zoeken naar iets negatief omdat - als er al eens iets tegensloeg - het onmiddellijk verdween door de positieve aanpak.

"Ook in de uitvoering van het renovatieproject stonden ons nog enkele uitdagingen te wachten. We zitten hier op 90 cm lager dan de straat. Dat was onmiddellijk een koude douche voor het team. Het werd snel duidelijk dat de toestand waarin de ondergrond zich hier bevond, niet gewoon was. Dan komen onmiddellijk de kwaliteit en competenties van Vandenbussche en de architecten naar boven. Alles wat niet voorzien was hebben zij zo schitterend aangepakt. Niet enkel vaststellen, maar onmiddellijk oplossingen bedenken en voorleggen, open op tafel. Van meet af aan hebben wij ondervonden dat zij een heel open ingesteldheid hebben," gaat Hendrik Janssens verder. "Een andere moeilijkheid tijdens de werken, is dat we hier in een heel smalle straat gelegen zijn en de tuin moeilijk toegankelijk is. De werfaccommodatie was niet simpel. Maar ook daar onderhielden ze contacten met de stedelijke diensten met omgeving, politie... We zijn als bouwheer nooit moeten tussenkomen. Eigenlijk algemeen zal ik nooit zoeken naar iets negatief, omdat als er al eens iets negatief was, dat verdwijnt door de positieve aanpak. Op elk project is er wel eens iets dat zou kunnen tegenvallen, maar ik wil daar absoluut niet naar zoeken. Deze denkwijze zit hier in ons DNA," vertelt Hendrik Janssens.

 

LEAN planning kan alleen maar werken als de projectleider de juiste competenties heeft

"Mijn hoge appreciatie voor de planning. Ik ben echt geschrokken van de LEAN planning die jullie hanteren. Dat kan natuurlijk alleen maar werken als de projectleider de competenties heeft om al die disciplines juist in te schatten. Maar daar hadden ze absoluut geen moeite mee. De planning is ook behaald. We voegden een klein beetje tijd toe, maar dat kon niet anders, door de moeilijkheden die jullie nooit hadden kunnen voorzien. En voor ons was dat heel aanvaardbaar. Dus voor ons werd de planning behaald. We zijn 100% tevreden van het eindresultaat," meldt de Hendrik Janssens vol trots. "Een ander gegeven is het BIM model dat hier werd opgemaakt voor de uitvoering van de bouwwerken om de clashes vooraf te kunnen detecteren. Het model werd ook getoond in de werfvergadering. Aan de hand daarvan werden de verdere aanpak besproken met o.a. de onderaannemers van de technieken."

 

De bouwervaring met Vandenbussche samengevat?

"Vandenbussche heeft de juiste competenties, hanteert een heel grote openheid en neemt écht de zorg weg van de bouwheer. De slogan 'Wij Trekken Uw Plan' die jullie uitdragen, maken jullie effectief waar," concludeert Hendrik Janssens.

 

Heeft u een renovatie of nieuwbouw gepland? Bent u op zoek naar een aannemer die met u meedenkt en waarbij een team experten voor u klaar staat? Neem dan vrijblijvend contact op of neem een kijkje bij onze realiasties en projecten in uitvoering.

 

Contact     Projecten