Vandenbussche levert het state-of-the-art kantorencomplex met loodsen in Aalter op

Projectnieuws
20200709 Oplevering Kantorencomplex The Green Aalter

In de Groendreef in Aalter, vlak naast de bestaande gebouwen van algemene bouwonderneming Vandenbussche, bouwde het bouwbedrijf een nieuw state-of-the-art kantorencomplex met loodsen. Op het terrein van maar liefst 11.000 m² prijkt nu een duurzaam kantoorgebouw met 3.000 m² kantoorruimte voor 3 verschillende gebruikers, waaronder ook voor Qubus NV, hout – bouw & interieur bedrijf die tot de Vandenbussche Bouwgroep behoort. Ook SPIE Belgium en Strategica nemen een deel van het gebouw in. De oppervlakte van de loodsen en het atelier is goed voor 4.950 m².

 

Duurzaam kantoorgebouw

Het gebouw kreeg doorheen het project gaandeweg de naam ‘The Green’, waarbij verwezen wordt naar de vergaande duurzaamheid van het gebouw. Het BEN (Bijna Energie Neutraal) kantoor is het neusje van de zalm met o.m. 45 geothermische boringen van 150 meter diep, 1.300 zonnepanelen met een totaal vermogen voor het grootste gedeelte van de energiebehoefte, een groendak van ongeveer 500 m², warmtepompen, ledverlichting met daglichtsturing, klimaatplafonds, luchtbevochtiging, automatisch gestuurde zonnescreens en elektrische laadpalen.

Leen Vandenbussche, bouwheer: “Het kantoorgebouw bestaat uit een kelderverdieping en drie bovengrondse bouwlagen met een centrale inkom en traphal. Op de bovenste verdieping is er een skybox met 2 vergaderzalen, dakterras en een lunch- en ontspanningsruimte. De skybox is eveneens geschikt als evenementenruimte met een capaciteit van 100 personen.”

Met heel veel aandacht voor akoestiek, duurzaamheid en ruimtelijkheid werd het gebouw ontworpen. “Het zijn thema’s die bij elke beslissing wel overwogen werden om het comfort voor de eindgebruiker zo hoog mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de 3 meter hoge plafonds voor een sterk ruimtelijk en rustgevend gevoel. De tussenwanden zijn niet dragend, waardoor de gebruiker een maximale flexibiliteit bij het inrichten van de kantoorruimte. Daarbij heeft het kantoorgebouw een strakke horizontale belijning met een imposante glasgevel van ongeveer 1.200 m² oppervlakte die voor veel natuurlijk licht zorgt. Het glas is zonwerend en optimaal transparant. Er werd ook gekozen voor verschillende glassoorten afhankelijk van de oriëntatie van de gevel,” vertelt Frederik De Prest, projectleider bij Vandenbussche.

 

Wij trekken uw plan

De slogan van Vandenbussche luidt: “Wij Trekken Uw Plan” en is eveneens een omschrijving van de werkwijze van de aannemer. Van bij de eerste schets werden alle partijen betrokken. Het volledige bouwteam bestaat uit architectenbureau Achtergael Architecten NV, projectontwikkelaar Corabo NV, studiebureau BM Engineering, aannemer Vandenbussche NV en de reeds gekende gebruikers.

“Bij Vandenbussche werd naast de studiedienst ook de interne BIM-cel van bij de ontwerpfase betrokken, waardoor last-minute aanpassingen eenvoudig werden verwerkt. Het BIM model kan nu ook gebruikt worden voor onderhoudsactiviteiten en eventuele vervangingen van de complexe technieken,” meldt Kristof Defruyt, CEO bij Vandenbussche.

 

Ruimte voor de groei van Qubus

Qubus werd in 2012 opgestart in Merendree als dochteronderneming van Vandenbussche. Toen bestond Qubus uit vijf schrijnwerkers en twee bedienden. “Op vandaag zijn we gegroeid naar 32 medewerkers, wat resulteerde in een nominatie als Trends Gazelle in 2020 en waardoor er de voorbije jaren een plaatsgebrek ontstond. De verhuis naar de Groendreef is voor Qubus een prachtige doorstart. Nu hebben we zowel in de kantoren en het atelier voldoende ruimte. We hebben de voorbije periode namelijk geïnvesteerd in de meest recente technologieën, zoals een CNC-machine, een verticale CNC-machine, een automatische tafelzaag en een pu-afplakmachine,” duidt Pieter Houwen, eindverantwoordelijke van Qubus.

 

Vandenbussche is een Best Managed Company 2020

Dat Vandenbussche een duidelijke strategie, uitgebreide expertise, inzet en financiële prestaties kent, uit zich in het kwaliteitslabel die het op 15 mei 2020 ontving. Door een onafhankelijke jury werd het bedrijf als Best Managed Company 2020 erkend. Een programma die veerkrachtig ondernemerschap en duurzame groei ondersteunt. Kwaliteiten die nog relevanter zijn in onzekere tijden, zoals tijdens de COVID-19 crisis. Vandenbussche is één van de acht nieuwe laureaten die het kwaliteitslabel ontvangt en zich zo aansluit bij de groep van 12 Best Managed Companies die hun titel wisten te verlengen.

Kristof Defruyt, CEO bij Vandenbussche: “Als bouwbedrijf staan we klaar voor de toekomst en willen we onze verdere groei waarmaken. Daarom zoeken we nog nieuwe medewerkers, zoals bouwvakkers en project- en werfleiders. Dit prachtig kantoorgebouw is een mooi voorbeeld van een knappe teaminspanning. Elke medewerker uit het projectteam heeft zijn steentje bijgedragen aan deze realisatie.”

 

Meer lezen?

Het Laatste Nieuws

 

Lees meer over het project