School VISO en Projectontwikkeling

Gent

In de Jan-Baptist Guinardstraat, in een binnengebied in het centrum van Gent, bouwt Vandenbussche een nieuwbouw school met daarbij 11 stapelwoningen en 10 appartementen. De Vloed Architects staat in voor het volledige ontwerp van dit klasse 8 bouwproject. De school wordt gebouwd voor de bouwheer VISO, het gedeelte projectontwikkeling met stapelwoningen en appartementen wordt gebouwd voor Corabo Projectontwikkeling.

Binnen de Vandenbussche studiedienst wordt het projectontwikkelingsgedeelte als Engineering & Build project volledig uitgewerkt in BIM LOD200. Zo slagen we erin om optimaal voorbereid de werken te starten. In de uitvoeringsfase wordt het studiemodel verder opgewerkt tot een uitvoeringsmodel LOD350 waarmee het ganse bouwteam aan de slag gaat. Via dit model wordt samengewerkt inzake communicatie, planning, clashdetectie, budgetcontrole, vorderingsstaten e.d.m. Finaal wordt het asbuilt model afgeleverd dat na na oplevering verder gebruikt wordt voor de maintenance tijdens de verdere levensduur van de gebouwen.

De woningen en de school worden volledig onderkelderd met een ondergrondse parkeergarage en sportzaal. De appartementen aan de straatzijde houden een totaalrenovatie in van het bestaande gebouw aan de binnenzijde, met een te restaureren gevel.

De realisatie van de nieuwbouwschool met kelder en vier bouwlagen is goed voor ongeveer 3770 m² bouwoppervlakte, de 11 schakelwoningen met drie bouwlagen komen op ongeveer 1640 m² bouwoppervlakte, de realisatie van de ondergrondse parking op 1071 m² en de bouw van de appartementen op 1150 m². Corabo Projectontwikkeling streeft naar een duurzaam, maar betaalbaar project. Zowel de appartementen als woningen zullen 'Bijna Energie Neutraal' (BEN) zijn, waarbij de ambitie is om nog fors beter te doen dan deze norm (E20 i.p.v. E30). Het binnengebied wordt maximaal vergroend door stadstuinen en er worden extensieve groendaken voorzien.

Aannemer Vandenbussche staat in voor het totaalproject. Van ruwbouw, technieken, afwerking, schilderwerken tot de buitenaanleg. De werken starten in november 2020. Het einde is voorzien eind 2022. Via een doorgang aan de Jan-Baptist Guinardstraat zal de werf bereikbaar zijn. 

Bouwheer
VISO | Corabo Projectontwikkeling
Architect
De Vloed Architects
Klasse
Klasse 8