School VISO en Projectontwikkeling

Gent

In de Jan-Baptist Guinardstraat, in een binnengebied in het centrum van Gent, bouwt Vandenbussche een nieuwbouw school met daarbij een projectontwikkeling bestaande uit 11 stapelwoningen en 10 appartementen en een directeurswoning. De Vloed Architects staat in voor het volledige ontwerp van dit klasse 8 bouwproject. De school wordt gebouwd voor de bouwheer VISO, het gedeelte projectontwikkeling met stapelwoningen en appartementen wordt gebouwd voor Corabo Projectontwikkeling.

Engineering & Build project

Binnen de Vandenbussche studiedienst wordt het projectontwikkelingsgedeelte als Engineering & Build project volledig uitgewerkt in BIM LOD200. Zo slagen we erin om optimaal voorbereid de werken te starten. In de uitvoeringsfase wordt het studiemodel verder opgewerkt tot een uitvoeringsmodel LOD350 waarmee het ganse bouwteam aan de slag gaat. Via dit model wordt samengewerkt inzake communicatie, planning, clashdetectie, budgetcontrole, vorderingsstaten e.d.m. Finaal wordt het asbuilt model afgeleverd dat na na oplevering verder gebruikt wordt voor de maintenance tijdens de verdere levensduur van de gebouwen.

Nieuwbouw en renovatie

De woningen en de school worden volledig onderkelderd met een ondergrondse parkeergarage en sportzaal. De appartementen aan de straatzijde houden een totaalrenovatie in van het bestaande gebouw aan de binnenzijde, met een te restaureren gevel die op de lijst van Erfgoed staat. Met behulp van de nodige schoring wordt de bestaande constructie volledig gestript en heropgebouwd teneinde te voldoen aan de huidige eisen van EPB, brandveiligheid en akoestiek.

De realisatie van de nieuwbouwschool met kelder en vier bouwlagen is goed voor ongeveer 3770 m² bouwoppervlakte, de 11 schakelwoningen met drie bouwlagen komen op ongeveer 1640 m² bouwoppervlakte, de realisatie van de ondergrondse parking op 1071 m² en de bouw van de appartementen op 1150 m². Corabo Projectontwikkeling streeft naar een duurzaam, maar betaalbaar project. Zowel de appartementen als woningen zullen 'Bijna Energie Neutraal' (BEN) zijn, waarbij de ambitie is om nog fors beter te doen dan deze norm (E20 i.p.v. E30). Zoals gebruikelijk leggen we de laat hoog op alle vlakken, want comfort voor de eindgebruiker staat voorop. Het binnengebied wordt maximaal vergroend door stadstuinen en er worden extensieve groendaken voorzien.

Totaalproject

Aannemer Vandenbussche staat in voor het totaalproject. Van ruwbouw, technieken, afwerking, schilderwerken tot de buitenaanleg. De werken starten in december 2020. Het einde van de werken is voorzien eind 2022. Via een doorgang aan de Jan-Baptist Guinardstraat zal de werf bereikbaar zijn. 

Beeld:
Detoo Architects
Bouwheer
VISO | Corabo Projectontwikkeling
Architect
De Vloed Architects
Klasse
Klasse 8