Arnout Wouters, algemeen directeur bij Diabetes Liga: "Het totaalpakket klopt: de snelheid, de afwerking en de coördinatie waarmee de werken gebeuren zijn top."

Klantgetuigenis
WE2105 Arnout Wouters

Voor Diabetes Liga vzw bouwde Vandenbussche aan de Ottergemsesteenweg in Gent het nieuwe Diabeteshuis. Op de site, vlak bij het UZ en de afrit van de E17, werd in een eerste fase de bestaande parking afgebroken. Vervolgens werd het nieuwe kantoorgebouw gerealiseerd om, na de verhuis, het oude kantoorgebouw te slopen. Tijdens het voortraject en de offertefase dacht Vandenbussche mee met de bouwheer en ging op zoek naar mogelijke besparingen en optimalisaties. Vandenbussche stond vervolgens in voor de totaalaanneming, Belfius Real Estate was projectbegeleider en AD Architecten stond in voor het ontwerp. Het gebouw omvat naast kantoorruimtes ook een co-workingspace en een keuken met opnamestudio. Arnout Wouters, algemeen directeur bij de Diabetes Liga staat ons te woord en blikt terug op de bouwwerken.

"Enkele jaren terug merkten we dat het Diabeteshuis hier op de site te klein werd en bovendien ook verouderd was. Door Belfius Real Estate lieten we twee audits doen, zowel op energetische waarde van het gebouw als op de renovatie van de schil. Redelijk snel bleek dat het heel kostelijk zou zijn om het gebouw energetisch te optimaliseren én dat er problemen zouden ontstaan bij het uitbreiden van het bestaande gebouw. Dat was de trigger om met een dossier naar het bestuur te stappen met het voorstel om een nieuw gebouw te realiseren. Als dat werd goedgekeurd, offerden we de tuin en parking op om een nieuwbouw te plaatsen en na de verhuis werd dan het oude gebouw afgebroken en de omgeving opnieuw aangelegd," vertelt Arnout Wouters.

 

Verbaasd over de korte periode van eerste spadesteek tot realisatie

"Wat mij verbaast, is de periode waarop dit gebouw is neergezet. Twaalf maand zat er tussen de eerste spadesteek en een gebruiksklaar gebouw. Dat is een ongelofelijk korte periode en heb ik zelden meegemaakt," gaat Arnout Wouters verder. "De sleutel tot succes was daar ongetwijfeld dat jullie in het voortraject al meedachten en mogelijke besparingen en optimalisaties voorstelden. Er waren daarbij wel wat eisen van onze kant. We kozen bv. heel expliciet voor een klimaatneutraal gebouw. De architect kwam ook met het ambitieus idee om met een open zone te werken. Dat moet je er ook voor zorgen dat de akoestiek optimaal is. Tapijten, doorboorde plafonds e.d.m. hebben daartoe bijgedragen. Vandenbussche heeft hier een geweldig traject gelopen. Er zijn nog wel wat kleine opleverpunten die moeten verholpen worden, maar dat is een gedeelde verantwoordelijkheid met de onderaannemers."

 

De uitdaging? De beperkte ruimte op het terrein

"De uitdaging op deze werf was de beperkte ruimte, want we bouwden vlak naast het oude gebouw. Corona was op dat vlak eigenlijk een geluk voor ons. We vroegen alle medewerkers van thuis uit te werken, dus een beperkt aantal collega's heeft maar af en toe hinder gehad van de bouwwerken. Op 23 mei 2022 was de eerste terugkomdag van alle collega's na het vele thuiswerken en dat was onmiddellijk ook de eerste dag in het nieuwe gebouw. Dat was dus wel een heel bijzonder moment," blikt Arnout Wouters terug.

"We zijn blij met het algemeen concept waarbij we een relatief klimaatneutraal gebouw hebben neergezet met zonnepanelen, regenwaterputten voor 30 000 liter water, geothermie voor verwarming en koeling... Er is geen actieve koeling, er is wel nog een kleine hulpgroep op het dak die de warm aangevoerde lucht door een kleine koelbatterij voert, zodat ze op een iets lagere temperatuur binnenkomt. Hierbinnen is het nu alvast heel aangenaam van temperatuur. Het gebouw gedraagt zich goed. We wachten de volgende seizoenen af."

 

Een projectleider als sparringpartner

"De projectleider hier deed het zeer goed. Hij was bereikbaar, ondanks hij nog andere projecten had te realiseren, maar toch kregen we de aandacht die nodig was. De projectleider was een goede sparringpartner, een pragmatisch persoon die met je meedenkt. Het totaalpakket klopt: de snelheid, de afwerking en de coördinatie waarmee de werken gebeuren, zijn top. Ik merk dat je wel best eens wat duiding geeft over waarom bepaalde beslissingen genomen worden van onze kant. Dat merkten we bijvoorbeeld bij de planning van de buitenaanleg. Op 16 september 2022 is de officiële opening gepland, dus dan moet het wel proper liggen. Ook toen dacht Vandenbussche mee en leidde de werken in goede banen. Het is niet altijd makkelijk voor een bouwonderneming om met alle partijen overeen te komen en compromissen te sluiten. Ik vind dat jullie daar goed mee omgaan," besluit Arnout Wouters.

 

Maak vrijblijvend kennis     Ontdek onze werkwijze