De Wilde: "Het is niet toevallig dat de samenwerking tot een goed resultaat heeft geleid."
Voor Stad Gent bouwde Vandenbussche het nieuwe Ontmoetingscentrum in Zwijnaarde na afbraak van de 'Melac'. Lieven De Wilde, voorzitter van het ontmoetingscentrum, volgde de bouwwerken op.
Het bouwproject werd als openbare aanbesteding via Stad Gent uitgeschreven. Oorspronkelijk waren de opgelegde criteria afgestemd op een laag energetisch gebouw, maar uiteindelijk werd nadien, in een tweede fase, toch geopteerd voor een passief gebouw. Gezien Vandenbussche naast de laagste prijs ook de juiste referenties kon voorleggen, gingen we samen in zee.
Eerste passief gebouw in Vlaanderen met een sociaal culturele functie
Het nieuwe ontmoetingscentrum, met een totale vloeroppervlakte van 1760 m², is het eerste passief gebouw in Vlaanderen met een sociaal culturele functie. "Wat zo bijzonder is, is dat het hier dagen kan leegstaan, maar er ook dagen zijn dat er 's middags een lezing doorgaat en 's avonds een fuif. Dit wil zeggen dat de temperatuur in functie van de specifieke noden op dat moment moet kunnen geregeld worden. Het was een uitdaging en tot op het laatste moment hebben we ons de vraag gesteld of het wel mogelijk was om dit te verwezenlijken. Maar met de samenwerking tussen Vandenbussche en het volledige projectteam, o.a. EDV Engineering & Consulting, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de technieken, is het concept geslaagd," vertelt Lieven De Wilde enkele maanden na de oplevering.
Tijdens de bouwwerken moesten we enerzijds rekening houden met de luchtdichtheid en isolatie in functie van de passiefbouw en anderzijds de akoestiek. Bij de blowerdoortest werd een gemiddelde n50-waarde van 0.39 behaald, wat ruim onder de maximale 0.60 ligt voor passiefbouw. Daarnaast was de grootste uitdaging de beperkte oppervlakte van de bouwplaats en de vele betonwerken die moesten worden uitgevoerd. Omdat er heel wat zware elementen zoals welfsels en trappen moesten worden geplaatst, werd geregeld een montagekraan ingezet.
Verschuiving in Vandenbussche projectteam
De Wilde: "Ondanks de verschuiving in het Vandenbussche projectteam bleef de kwaliteit van de projectleiding steeds goed. De dossierkennis werd zonder problemen overgenomen. Daarnaast konden we ook rekenen op een werfleider die al vanaf dag 1 op de werf aanwezig was. Ook na de voorlopige oplevering kunnen we nog steeds bij Vandenbussche terecht. We krijgen op onze vragen snel antwoord en de coördinatie en opvolging van onderaannemers verloopt ook nu nog vlot. Benieuwd wat het zal geven als de definitieve oplevering is doorgegaan, want dan is het aan ons."
Niet toevallig een goed resultaat
"Voor mij is het niet toevallig dat de samenwerking tot een goed resultaat heeft geleid. Wij hebben anderhalf jaar nauw samengewerkt. Ondanks de beperkingen in het dossier hebben we toch zeer veel wensen kunnen realiseren. De karakters van het hele bouwteam, die dan ook wekelijks rond de tafel zaten, waren weinig conflictueus, wat er voor zorgde dat we steeds constructief samenwerkten. Het valt me ook op dat de relatie en communicatie tussen Vandenbussche en hun, al dan niet vaste, onderaannemers vlot verloopt en er geen onnodige discussies zijn. Tenslotte werd efficiënt gewerkt. We hebben geen geld buitengesmeten, maar eveneens niet bespaard op materiaal en materieel. We vonden steeds een goede compromis om het logistieke concept uit te werken," vertelt Lieven De Wilde.
Positieve ervaring
De voorzitter van het ontmoetingscentrum blikt tevreden terug op de positieve samenwerking: "Voor ons is bouwen niet onze dagdagelijkse taak, maar het was een positieve ervaring en heel goede samenwerking. De noden van het gebouw en het logistieke concept waren zeer duidelijk geformuleerd door de vrijwilligers van het ontmoetingscentrum, die de architect van Stad Gent - dienst bouwprojecten tot een concreet plan heeft getekend. Die vastberadenheid kwam het project ook ten goede. Of de kosten van het energieverbruik zullen meevallen, moeten we wel nog afwachten", lacht De Wilde. "Al zijn zonnepanelen ook nog een optie in de toekomst."
Ontdek hier de opbouw en de ruimtes van het nieuwe ontmoetingscentrum.
Heeft u bouwplannen? Een ontmoetingscentrum, kantoorgebouw, school, rust- en verzorgingstehuis, meergezinswoning, cohousingproject of iets anders? Contacteer Vandenbussche voor meer informatie omtrent de werkwijze.