Günther De Coen, directeur bij WZC de Lichtervelde en Céderic De Vuser, bouwingenieur bij Zorg-Saam vzw: "Constructieve samenwerking door de juiste mensen op de juiste plek."

Klantgetuigenis
Klantgetuigenis WZC De Lichtervelde Eke

Voor Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu VZW bouwde Vandenbussche een woonzorgcentrum in Eke naar het ontwerp van M4 Architecten. Dit klasse 8 project kreeg de naam ‘WZC de Lichtervelde’. De vervangingsnieuwbouw omvat 208 éénpersoonskamers en 13 tweepersoonskamers, een centrum voor dagverzorging en een polyvalente ontmoetingsruimte en dit is verdeeld over 3 bovengrondse bouwlagen en 1 ondergrondse bouwlaag. De totale oppervlakte van het project bedraagt maar liefst 16.000 m2. Vandenbussche stond in voor de ruwbouwwerken, afwerking, afbraakwerken en de buitenaanleg. In nevenaanneming werden technieken, vast meubilair, grootkeuken en groenaanleg uitgevoerd.  Günther De Coen, directeur bij WZC de Lichtervelde en Céderic De Vuser, bouwingenieur bij Zorg-Saam vzw vertellen over de samenwerking tijdens de bouwwerken.

Rol van pilootaannemer opgenomen

"In dit project was Vandenbussche officieel geen pilootaannemer, maar doordat jullie het grootste lot voor jullie rekening namen, namen jullie zelf de lead en de coördinatie van de werken op. Jullie overlegden met de nevenaannemers, gemeente, Fluvius... om alles in goede banen te leiden en de vooropgestelde planning te kunnen waarmaken. Dat gebeurde tijdens wekelijkse werfvergaderingen, maar ook op andere tijdstippen gingen jullie onderling in overleg met de verschillende partijen. Zo gebeurde het bijvoorbeeld dat tijdens de bouwwerken de gemeente de heraanleg van de toegangsweg deed, wat ervoor zorgde dat de werftoegang tijdelijk op een andere locatie diende geregeld te worden. Dat liep allemaal heel vlot door een goede organisatie," vertelt Céderic De Vuser.

Klantgetuigenis WZC De Lichtervelde Eke Gunther

Ervaring met grote gebouwen & specifieke zorgnormeringen

Günther De Coen gaat verder: "Alles staat of valt met een constructieve samenwerking. En hier op de werf verliep dat heel vlot. Je merkt dat zowel Vandenbussche als EEG (aannemer technieken) net als het architectenbureau M4 Architecten ervaring hebben in grote gebouwen, maar ook in de specifieke zorgnormering. Jullie konden onmiddellijk voorstellen op tafel leggen. Jullie waren open, toegankelijk, anticipeerden en deden voorstellen. Jullie suggesties brachten bij ons een denkproces op gang, zodat we vanuit onze eigen doelen een gefundeerde beslissing konden nemen. Dat is voor ons als bouwheer een groot voordeel. Ook budgetten zijn belangrijk en samen werd ook op dat vlak naar oplossingen gezocht."

BIM + LEAN

"Er werd resoluut gekozen om in BIM te modelleren, waarin zowel Vandenbussche als EEG (aannemer technieken) samenwerkten, om zoveel mogelijk conflicten te vermijden. Het overzetten naar een BIM model is tijdsintensief, maar we merkten daarvan de meerwaarde tijdens de uitvoering," gaat Günther De Coen verder. "De planning is door de samenwerking van alle partijen heel goed aangehouden geweest. Het werken met een LEAN planning én met BIM model, zodat conflicten tijdig konden gecapteerd worden, wierp hun vruchten af. Het diensthoofd technische dienst hoopt dat het BIM model ook kan gebruikt worden voor het onderhoud nadien."

Klantgetuigenis WZC De Lichtervelde_Cederic_Eva

Toegankelijk bouwteam op de werf

"Op deze werf waren naast de projectleider, continu twee werfleiders aanwezig. Ze bleken van cruciaal belang voor het vlot verlopen van de werken. Dagelijks kwamen onderaannemers toe die werden opgestart, voortdurend kwamen leveranciers met materiaal toe, zowel voor de werf als voor het wzc, maar ook niet-bevoegden kwamen soms een kijkje nemen, zoals bijvoorbeeld op onze bezoekdagen. Dan is het goed dat het werfteam alles in goede banen leidt en het veilig verloopt. De ervaring van de werfleiders werden we gewaar. Ook wij werden ontlast, omdat ze steeds toegankelijk en aanspreekbaar waren. Ze speelden direct in op onze vragen of problemen. We hopen dat dat altijd zo kan, maar het staat of valt met de partijen en mensen waarmee je werkt," sluit Céderic De Vuser af.

 

"Zorg-Saam bundelt 14 wzc's, grotendeels verspreid over Oost-Vlaanderen, en streeft ernaar zorg op maat te bieden aan ouderen waarbij we er alles aan doen om een huiselijke, geborgen sfeer te creëren. Er werd in deze nieuwbouw veel aandacht geschonken aan het creëren van een warme thuis voor bewoners en een fijne werkplek voor medewerkers. Er werd bewust gekozen voor warme kleuren, comfort, functionele en duurzame materialen en moderne technologieën. In een volgende fase worden ook nog beleeftuinen aangelegd."

 

Ontdek meer zorgprojecten  Vrijblijvend contact opnemen