Robrecht Devriese, Directeur Administratie en Logistiek bij De Bolster vzw: "Een bouw is niet enkel maar misérie. Vandenbussche bewees dat het ook vlot kan lopen."

Klantgetuigenis
Klantgetuigenis De Bolster Kluisbergen_Robrecht Devriese

Voor De Bolster vzw in Kluisbergen bouwde Vandenbussche een nieuwe voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking en/of een niet-aangeboren hersenletsel. Op 300 meter van de nieuwe site is er een oude locatie van De Bolster, waar oorspronkelijk 60 personen woonden. Gezien de voorziening niet meer voldeed aan de huidige wetgeving, werd enkele jaren geleden de knoop doorgehakt en beslist een nieuwbouw te plaatsen op een braakliggend stuk terrein vlakbij. Zo konden 31 personen begin mei 2021 verhuizen naar de nieuwbouw met vernieuwde, aantrekkelijke kamers en kan de andere locatie later aangepast worden. Robrecht Devriese, Directeur Administratie en Logistiek, vertelt meer over het project.

"Samen met de medewerkers die instaan voor de zorg werd vooraf een programma van eisen opgesteld voor de nieuwbouw. Zij kregen o.a. inspraak in opdeling van de ruimtes, het gebruik van kleuren van schilderwerken en (vast) meubilair. Één van hun vragen was om een centrale leefruimte te realiseren met slaapkamers errond. Met dat programma van eisen zijn we vervolgens naar een wedstrijdformule gegaan richting architectenbureau's. Uiteindelijk werd OSAR Architects geselecteerd op basis van een ontwerp dat ons zeer beviel. Tijdens verschillende overlegmomenten werd het ontwerp verder verfijnd. Daarna zijn we voor de uitvoering via een klassieke openbare aanbesteding bij Vandenbussche gekomen. Er werd wel beslist om de realisatie van het ganse gebouw niet in één dossier te steken, maar in verschillende loten op te delen. Vandenbussche werd toen aangesteld voor ruwbouw en afwerking," vertelt dhr. Devriese.

 

Sterk administratief: duidelijk en correct

"We zijn de werken gestart - na het opvragen van referenties, het bekijken van de website… - met een relatief positieve blik over Vandenbussche", gaat Robrecht Devriese verder. "Achteraf is gebleken dat dat terecht was. De project- en werfleider zijn onmiddellijk met de werken gestart. Als we nu terugblikken op de ganse bouwperiode, zonder jullie firma naar de mond te praten, zijn we zeer tevreden van de samenwerking. Het is ons goed bevallen, omdat de firma administratief en communicatief sterk was. We kregen zeer duidelijke informatie, technische fiches werden tijdig aangeleverd, voor meerprijzen en extraatjes kregen we steeds een offerte vooraf. De wijzigingen zagen we vervolgens telkens in de vorderingsstaat en waren heel duidelijk en juist."

 

Niet oppeppen voor de werfvergadering

"Bij de start van een bouw verwacht je je aan een moeilijk jaar, maar ik moest me voor dit project niet oppeppen om naar de werfvergadering te gaan. Het was een aangename samenwerking en is voor herhaling vatbaar. We weten dat het anders kan. Een bouw is niet enkel maar misérie. Het kan ook vlot lopen," meldt dhr. Robrecht Devriese. "Er kan altijd iets gebeuren, maar we zijn er altijd al pratend uitgeraakt. We zijn zeer kritische mensen. Vanuit onze job vinden we de onderhoudbaarheid van de gebouwen ontzettend belangrijk. De projectleider luisterde naar onze verzuchtingen, bleef rustig en hielp ons of gaf advies. Wij hadden geen pilootaannemer aangesteld, maar toch nam jullie projectleider daar de lead in. Hij integreerde zich in bepaalde besprekingen over vb. materiaalkeuzes en dat zorgde ervoor dat we de bouwprijs konden drukken. Zijn proactieve houding kwam ook de planning ten goede."

"Daarnaast was er een bijna continue aanwezigheid op de werf vanuit Vandenbussche. Dat is handig voor levering van materialen, maar de project- en werfleider waren ook altijd aanspreekbaar. Ook tijdens corona werd heel snel ingespeeld op de nodige administratieve en uitvoerende zaken die dienden gebeuren."

 

Tevreden met het eindresultaat

Op 2 mei 2021 trokken we de nieuwbouw in. Zowel het personeel als de cliënten zijn heel tevreden over het eindresultaat. Het comfort dat we hier kunnen aanbieden aan de bewoners, heeft ook een positieve invloed op de medewerkers. We hoorden positieve commentaren van de familieleden van de cliënten die vooraf op bezoek kwamen. Tenslotte werd een verbinding gemaakt tussen de oude en de nieuwe site via een pad en dat is dan weer handig voor enkele algemene diensten die op beide locaties werken.

 

Graag meer weten over onze werkwijze?

Neem vrijblijvend contact op