Carine Jacxsens en Tommy Verburgh, Sint Jozef-Sint Pieter Blankenberge: "Vandenbussche is een betrouwbare deskundige bouwpartner"
Voor Vrij Onderwijs Blankenberge-Wenduine bouwde Vandenbussche in de Weststraat de uitbreiding en de renovatie van het schoolgebouw Sint Jozef-Sint Pieter in Blankenberge. Het scholencomplex bestaat uit 5 gebouwen (A t.e.m. E) waarbij Vandenbussche instond voor de afbraak, ruwbouw, afwerking, technieken van het C- en E-gebouw, de opfrissingsrenovatie van het A-gebouw en de buitenaanleg. De werken werden gerealiseerd door het werfteam met de Wij Trekken Uw Plan-aanpak op anderhalf jaar tijd.
Na afloop van de werken staan Carine Jacxsens, directeur van de derde graad en Tommy Verburgh, verantwoordelijke voor de opvolging van de bouw, ons te woord om terug te blikken op de samenwerking gedurende het bouwproces.
"Onze middelbare school geeft onderwijs aan 750 leerlingen in hartje Blankenberge. Jaren geleden werd een dossier ingediend voor bouwwerken aan onze school. In de paasvakantie van 2022 startte Vandenbussche met de werken na toewijzing van het dossier naar aanleiding van een openbare aanbesteding. Toen de werfleider hier het terrein op kwam, werd eerst blok E afgebroken. Zo konden ze ook blok C via de speelplaats bereiken. Vervolgens werd blok C afgebroken om nadien aan de heropbouw te starten," gaat Carine Jacxsens van start. "Naarmate het nieuwe schoolgebouw gerealiseerd werd naar het ontwerp van de architect, palmde Vandenbussche steeds meer de school in. Dat was nodig in functie van de werken en de veiligheid van de leerlingen. Leerlingen en werf gescheiden houden was soms een uitdaging, maar dat verliep goed. Er was een groot vertrouwen in de leerlingen en de mensen op de werf. De schoolorganisatie was wel een heuse uitdaging. Twee van de vier gebouwen werden afgebroken, wat een serieuze impact had voor de leerlingen en het schoolteam. We vonden een oplossing door de eerste en tweede graad en een aantal klassen van de derde graad tijdelijk op verschillende fases op een andere locatie te laten les volgen," vult Tommy Verburgh aan.
Ook na voorlopige oplevering een goede opvolging
"Oorspronkelijk was de afspraak dat de klasse 8 bouwwerken zouden beëindigd worden eind december 2023, maar na de herfstvakantie waren alle gebouwen al in gebruik, terwijl er in de zomervakantie niet verder kon gebouwd worden door de verordening van de stad i.f.v. toerisme. Op anderhalf jaar tijd was het bouwproject opgeleverd. De kleine openstaande punten die nog dienden te gebeuren na voorlopige oplevering, volgde de projectleider goed op ook al was hij toen al met een ander project gestart. Hij checkte of de onderaannemer ook effectief ter plaatse was en de werken goed had uitgevoerd," gaat Tommy Verburgh verder.
Loyaal projectteam met open communicatie
Carine Jacxsens vertelt: "De wekelijkse werfvergaderingen waren heel uitgebreid. Naast het bouwteam (architect, bouwheer, aannemer, ingenieurs) werden ook onderaannemers betrokken bij het overleg, zodat we meteen met de experts in gesprek konden om beslissingen te nemen. Het was echter geen evidente tijd om de bouwwerken te starten. De energieprijzen gingen de lucht in, bepaalde materialen waren niet beschikbaar… Daarom moesten sommige keuzes opnieuw gemaakt worden. Tijdens de werken is er één zwaar meningsverschil geweest. Maar daar zijn we op een correcte manier uitgeraakt. Ondanks de onenigheid gingen de werken gewoon door en beloofde het bouwteam om de discussie niet mee te nemen op de werkvloer. Daar is heel transparant over gecommuniceerd geweest en dat betekende veel voor ons."
"We merkten ook dat het Vandenbussche team zeer fier is op hun job. Ze waren steeds loyaal en, indien er werken door een nevenaannemer gebeurden, zorgden ze er mee voor dat dat in de beste omstandigheden kon gebeuren. Ook naar de buren toe stond het projectteam klaar. Ze zorgden voor een goede communicatie, vingen klachten op en dachten mee over hoe ze aan de vragen van de buren tegemoet konden komen. Ik denk bijvoorbeeld aan de werken bij het uitbreken van de speelplaats die veel trillingen met zich meebrachten. Na het beluisteren van de bemerkingen van de buren, anticipeerde Vandenbussche door het bijsturen in het gebruik van materiaal en materieel, vertelt Tommy Verburgh "
Kwaliteitsvol gebouw dat de visie van de school vertaalt
"De realisatie van het project, daar keken we jaren naar uit. Het krachtige aan ons project is de overgang en integratie van het oude met het nieuwe gebouw. De buitenmuur van het oude gebouw is nu de binnenmuur van de openruimte. Het is magnifiek gedaan. Dat is te danken aan het ontwerpteam van de architect, maar ook het maken van de juiste keuzes qua materialen speelt hierbij een belangrijke rol. Het gebouw is een vertaling van de visie van de directie en het volledige schoolteam. Er is een mooi en kwaliteitsvol gebouw gerealiseerd."
"We blikken terug op een heel goede samenwerking met een betrouwbare deskundige bouwpartner, die zich flexibel opstelde binnen de grenzen die er zijn en voldoende transparant communiceert," besluit Carine Jacxsens.
Ontdek hier meer over het project
Ontdek hier meer referenties in scholenbouw