Tim Van Renterghem, Directeur bij basisschool Stimuland Beernem: "Vlotte samenwerking waar elke bouwpartner op gelijke voet staat."

Klantgetuigenis
WE2006 Stimuland Beernem_getuigenis

Voor het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap bouwde Vandenbussche in de Parkstraat in Beernem de nieuwe basisschool Stimuland (vroeger De Drie Beertjes). Voor dit Design & Build dossier stelde Vandenbussche zich kandidaat samen met Aiko Architecten en Ingenieurs, die instond voor het ontwerp van de vervangingsnieuwbouw. Na de wedstrijd kwamen we als laureaat uit de bus. De nieuwbouw bestaat uit twee bouwlagen met units, een overdekte speelplaats, polyvalente ruimte en binnensporthal met kleedkamers, refter en schooldiensten. Het totaalproject, goed voor 1700 m², werd aangepakt volgens onze 'Wij trekken Uw Plan'-filosofie en dat beaamt Tim Van Renterghem, directeur bij Stimuland.

Directeur Tim Van Renterghem aan het woord: "Het GO! koos onze school voor een nieuw bouwproject. De staat van ons gebouw was niet meer goed. Via een Design & Build dossier mochten verschillende aannemers zich inschrijven om deel te nemen aan het project. We hadden vier kandidaten bij de start, waar aan ik de werking van de school uit de doeken heb gedaan. Voor ons was vooral het welzijn van de kinderen en de inrichting van de klaslokalen heel belangrijk, omdat we afstappen van het traditionele onderwijs. We werken niet meer met het jaarklassensysteem, maar wel met leeftijdsgroepen in units. Vervolgens werd door de aannemer en architect een plan uitgetekend en de prijs berekend. Daar kwam Vandenbussche met Aiko Architecten en Ingenieurs als winnaar uit. Het ontwerp voldeed aan de verwachtingen en jullie slaagden erin om binnen het vooropgestelde budget te blijven en toch het gebouw te voorzien van degelijke technieken. Verder was het een meerwaarde om via het BIM model al in het gebouw te kunnen bewegen, zonder dat de school er stond."

In minder dan één jaar was het gebouw voorlopig opgeleverd

"Bij de eerste vergadering hadden we contact met het Vandenbussche projectteam en de architect. Toen hebben we de plannen nog eens opnieuw bekeken en zijn nog enkele kleine aanpassingen gebeurd. Op 4 januari 2021 zijn de eerste werken gestart en begin december 2021 was het gebouw al voorlopig opgeleverd. Dat het project binnen een jaar, met alles erop en eraan kan gebeuren, dan is dat heel snel," gaat dhr. Tim Van Renterghem verder. "Het was voor mij wel intensief tijdens de werken, met de wekelijkse werfvergadering. Deze vergaderingen werden heel strikt geleid door de projectleider. Punt per punt werd alles besproken. Natuurlijk werd ik ook bijgestaan door een projectleider vanuit het GO! en mensen uit mijn eigen scholengroep die zich bezig houden met infrastructuur, want ikzelf heb met technieken en bouwen geen ervaring. In de keet viel me vooral de LEAN planning op. Die werd heel strikt gevolgd. De onderaannemers dienden met post-its hun planning op te kleven, rekening houdend met elkaar. Pas als iedereen akkoord was, werd deze bevestigd en zo werd de vooropgestelde planning ook volledig gevolgd. Ondanks de moeilijke (corona) tijden is de planning perfect verlopen."

Op gelijke voet met het team

"Met de project- en werfleider verliep de samenwerking heel vlot. Als er problemen waren tijdens de bouwwerken, kon ik de werfleider steeds bereiken en werd het gevraagde asap aangepakt. Jullie medewerkers werden een vertrouwd gezicht op de bouwwerf en dat is heel waardevol. Ook naar de veiligheid van de kinderen toe werd steeds alles vooraf goed besproken. Om een concreet voorbeeld te geven: de asbestverwijdering werd tijdens een schoolvakantie ingepland. Ik had echt het gevoel dat de samenwerking correct en op gelijke voet verliep."

Prikkelarme omgeving met nieuwe technieken

Wat ik zeer positief vind aan de nieuwbouw zijn de technieken: het ventilatiesysteem, de thermostaten met ingebouwde CO2 melders, bewegingsdetectoren voor de verlichting en aangepaste verlichting afhankelijk van de lichtinval. Financieel is dat voor onze school ook interessant, want zo is er minder verbruik. Akoestisch gezien is het gebouw ook zeer goed, zowel aan de straatkant als aan de kant van de speeltuin. Bij beslissingen naar materialen en inrichting toe werd steeds rekening gehouden met de prikkelarme omgeving die we voor de kinderen willen creëren. Daarbij is de mooie lichtinval van het natuurlijk licht een grote meerwaarde. Ik blik absoluut tevreden terug", besluit dhr. Van Renterghem.

 

Ontdek hier meer over het project

Ontdek hier meer referenties in scholenbouw